IAF 1984 yılında, "International Amatör Allstyle Federation" adı altında kuruldu. Kuruluşunun ilk yıllarında tüm Uzakdoğu savunma sporu dallarında faaliyet gösteren IAF, 1986 yılına kadar 12 ülkede teşkilatlanmayı başardı. IAF kurucuları 1986 yılında, Avrupa'da bir seminerde "Dünyanın en genç üstadı" unvanına sahip Şakir Yavuz ile tanıştılar. 150'ye yakın madalya, kupa ve çeşitli başarı belgelerine sahip olan Şakir Yavuz, aynı zamanda defalarca yılın hocası ve sporcusu seçilmiş ve bu alandaki faaliyetleri ile de birçok spor öğrencisinin gelişmesinde büyük emeği geçmiştir. Şakir Hoca, IAF yönetiminin yoğun ısrarı üzerine 1986 yılında yönetim kurulu üyesi olur ve 1987 yılında IAF yönetim kurulu kararıyla genelsekreterliğe getirilmesinin ardından, yılda 30'dan fazla organizasyon, turnuva, seminer ve çeşitli etkinlikler düzenleyerek IAF'da yeni bir dönemi başlatır.
1992 yılında Şakir Hoca, IAF'ye bağlı Asya ve Amerika teşkilatlarının yoğun talebi üzerine, federasyonun genel başkanlığına adaylığını koyar ve aynı yıl yapılan seçimlerde IAF Genel Başkanı seçilir.
1992’de Şakir Hoca‘nın başkan olmasıyla birlikte IAF %50 amatör ile %50 profesyoneli bünyesinde barındırmaya başlar ve aynı yıl içerisinde ilk profesyonel Dünya Kick Boks Şampiyonası'nı başarıyla düzenler. TV kanallarında canlı yayınlanan bu şampiyonluk maçı, IAF yönetiminde, dünyanın artık onları izlediği duygusunu uyandırır. Bu heyecan verici duyguyu yaşarken, federasyondaki yetkililer tabii ki her başarıyla sorumluluklarının daha da arttığının bilincindedirler; nitekim bu yüzden de tüm faaliyetlerini, nitelikli çalışmalarından hiçbir ödün vermeden hızlandırırlar. Böylece en kısa zamanda IAF faaliyetleri % 70’i profesyonellerden oluşan geniş bir sporcu kitlesinin omuzlarında yükselmeye devam eder.
1998 yılında Şakir Hoca, işlerinin yoğunluğu nedeniyle IAF Genel Başkanlığı’ndan istifa eder. Federasyonun faaliyetlerinin gittikçe yavaşlaması ve neredeyse durma noktasına gelmesinden dolayı, IAF yönetim kurulu 2001 yılında Şakir Hoca’yı tekrar Genel Başkan’lığa adaylığını koyması için ikna eder ve nitekim kendisi yeniden Genel Başkan olarak seçilir.
2002 yılında yeniden faaliyetlerine hızlandıran IAF, aynı yıl içerisinde 36 profesyonel ve amatör etkinlik düzenler. Ve yine aynı yıl içerisinde IAF, bin metrekarelik alandan oluşan, son derece modern bir yapıya sahip merkezini Düsseldorf’ta kurar. Kuruluşun, yaşamış olduğumuz zamana uygun, nitelikli, rantabl, hızlı ve esnek bir şekilde hareket edebilmesi için, 2004 yılında amatör dallardaki çalışmalarnı feshederek sadece profesyonellerle çalışma konusunda yoğunlaşması gerekiyordu. IAF böylece sadece profesyonellere hitap eden bir kurum haline gelir ve bu yönde çeşitli ülkelerdeki çalışmalarını hızlandırır.
2006 yılında IAF yönetim kurulunun aldığı bir kararla dünyadaki tüm IAF temsilcilikleri iptal edilir, Berlin, Las Vegas, Düsseldorf, İstanbul olmak üzere dört merkezde faaliyet verilmeye başlanır.
Alanında öncü bir kuruluş olmanın yanı sıra IAF, amatör ya da profesyonel çalışma alanlarına, büyük ya da küçük, ulusal ya da uluslararası 450’den fazla etkinliğe imza atmış olmaktan onur duymaktadır.
Dünya çapında, aynı dallarda faaliyet gösteren kuruluşlar ile hoş ve hoşgörülü bir rekabetin dışında herhangi bir polemiğe girilmemiştir ve bu konuda her zaman büyük bir hassasiyet gösterilmiştir ve göstermeye de devam edecektir.
Köklü bir kuruluş olarak IAF, etkinliklerini yürüttüğü uluslararası arenada her zaman profesyonelliği, sistemli çalışmayı, sporcuların sağlığını en önde tutarak müsabaka sporunu çeşitli platform ve medya aracılığıyla geniş bir kitleye tanıtmayı kendisine ilke edinmiştir. Bunları gerçekleştirmek için IAF, spor ve iş dünyasında sevilen, başarılı, kariyer sahibi kişilerin olduşturduğu yönetim kurulu ile “en profesyonel“ olma yönünde büyük bir vizyona da sahiptir.